Insemnari africane

11 noi. 2014, București
November 11, 2014
23 feb. În sfârșit Africa
February 23, 2015

Athi – Galana – Sabaki – același râu care străbate întinderile de praf și-și schimbă numele ca pe o piele lăsată de un șarpe uriaș și lucios strecurându-se peste pământul roșu. De o parte și de alta apar uriași palmieri dum (Hyphaene thebaica), iar la umbra lor se adapă elefanții – primii elefanți pe care i-am vazut vreodată. Iarba este uscată și galbenă în apus ieșind dintr-un sol ars și întinzându-se în valuri spre un cer care doar promite ploaia și totuși nu o dă lumii de sub el.

February 23, 2015

23 feb. În sfârșit Africa

Africa. În sfârșit Africa adevărată, Africa neagră, a pământului roșu, a arborilor de țepi și a turnurilor de praf care se văd departe, jos, ridicându-se din pulberea însetată, toate printr-o întindere de nori mici, piperniciți, ce nu-s în stare să aducă ploaia.
February 24, 2015

24 feb. Am plecat spre Marafa.

Am plecat spre Marafa. O călătorie de circa o oră ne-a luat mai bine de dublu din cauza barierelor armatei ce blochează traficul cu centuri de cuie pe asfalt și verifică fiecare mașină în parte, scotocind în fiecare portbagaj, frunzărind acte, întrebând nume.
February 25, 2015

25 feb. Coasta de est a Africii

Coasta de est a Africii, acolo unde setea continentului se potolește în apele Oceanului Indian. Țărmurile roșii roase în platforme suspendate sunt ultimile semne ale ținutului din care am plecat demult de tot cu toții și de unde urma să cucerim lumea.
February 26, 2015

26 feb. Arabuko Sokoke

Arabuko Sokoke este ultima dintre marile păduri ale coastei de est și cum a rămas o insulă izolată prezintă azi un grad ridicat de endemism. Am plecat dis-de dimineață în speranța că vom vedea elefanții de pădure (Loxodonta cyclotis), rudele mai mici și mai timide ale uriașilor din savană.
February 27, 2015

27 feb. Mida Creek

La cațiva kilometri sud de plaja de pe care am ridicat ancora, nu departe de Watamu, apa intră în continent și formează o lagună luxuriantă și lungă, ce pare mai degrabă o deltă, numită Mida Creek.
February 28, 2015

28 feb. – 02 mart. Tsavo

După câteva ore bune de mers zdruncinat se văd în sfârșit niște case cu tablă deasupra care strălucesc de departe și o poartă mare, înaltă, cu doi rinoceri de fier față în față. Este Sala Gate, intrarea principală în Parcul Național Tsavo East străjuită de cabinele de pază ale rangerilor înarmați.
January 4, 2017

03 mart. Watamu

În Africa se cântă. Portarul Pius cântă când curăță prin grădină, nevasta lui, Cristine, are o voce frumoasă și înaltă pe care o aud de câte ori face curat în casă. Bucătarul cântă și el muzică religioasă prin bucătărie, iar barcagii intonează melodii ritmate în care cârmaciul răspunde repetitv căpitanului, legănat și vesel.
September 5, 2017

04 mart. Watamu

Deși stăm deja de ceva timp în sat, e prima dată când luăm un “tuc-tuc” un fel de ricșă motorizată pe 3 roți în care simți toate gropile. Am pornit încet și zgomotos spre sud, la marginea satului, spre centrul de recuperare a țestoaselor marine – Watamu Turtle Watch.