DESPRE

L-am numit “Miror Mundi” pentru că este vorba despre mirarea în fața lumii, despre descoperirea ei, fie într-o junglă îndepărtată, ori la firul ierbii, în spatele casei.

A apărut în jurul unui jurnal de călătorie, format ales pentru că cerneala pe hârtie e mai reală decît pixelii anonimi care apar și dispar pe un display fără identitate. Pentru că paginile sale se ondulează umezite de aerul selvei, se umplu de miros de mucegai, prind și scrâșnesc firele de nisip în deșert.Am facut-o nostalgic vrând să păstrez spiritul acelor carnete vechi ce ne-au fermecat copilăria, de pe Beagle, de pe Belgica, ori Endevour, fără a îndrăzni, desigur, să le compar decât ca demers, ca disciplină de a ordona o experiență la cald și care scrise în lumina slabă a serilor lor, vor avea mereu ceva indicibil ce scapă scriiturii în cealaltă lumină, cea neînsuflețită și tare a ecranului de la birou.

Poate părea deci paradoxală o pledoarie a jurnalului de călătorie cu litere de cerneală așezat acum pe un suport de circuite, însă atunci cînd nu sunt extrase din pagini, articolele rămân fidele în mare parte însemnărilor de pe teren, însemnărilor de mână - despre drumuri, oameni, natură.